De digital nomad

Hoe word je een digital nomad?

hoe word je een digital nomad?

Om een digital nomad te worden zijn er twee paden die bewandeld kunnen worden. Je kunt er namelijk voor kiezen als freelancer aan de slag te gaan, óf je kiest ervoor in loondienst te blijven. We beginnen bij ZZP’er worden of al zijn, dit komt namelijk het meeste voor.

Digital nomad worden als freelancer

Iedereen van jullie zal zich in een andere fase bevinden, hierom proberen we zo’n compleet mogelijk beeld te geven van de stappen.

Stap 1: Onderzoek of de huidige skills die je bezit geschikt zijn om als freelancer geld voor te vragen

Stel je bent net afgestudeerd. Tijdens je studie heb je meerdere bijbaantjes gehad. Deze bijbaantjes kunnen natuurlijk van alles zijn en zullen lang niet allemaal geschikt zijn om te vertalen naar een verkoopbare dienst. Maar ga eens na welke skills je wel zou kunnen gebruiken. En kijk vooral ook naar wat je leuk zou vinden om te doen.

In een ander geval ben je al even in loondienst geweest en heb je in deze tijd nieuwe skills opgedaan. Verkoopt je bedrijf jouw diensten aan opdrachtgevers, grote kans dat je dit ook als freelancer kunt doen!

We hebben een heel artikel geschreven over welke beroepen geschikt zijn voor digital nomads, ga naar het artikel.

Stap 2: Schrijf je in bij de KVK!

Op het moment dat je een skill hebt gevonden die verkoopbaar is en die je leuk vindt om te doen is het tijd dit officieel te maken. Bedenk een merknaam en schrijf je in bij de KVK. Dit betekent niet dat je gelijk aan de slag hoeft, maar geeft je de mogelijkheid op ieder moment te starten.

Stap 3: Bedenk hoe je nieuwe klanten gaat werven

Erg belangrijk is dat er vraag is naar jouw skill. Hoe meer vraag, hoe makkelijker het zal zijn potentiële klanten te vinden. Dit zet je echter wel af tegen het aanbod. Op het moment dat er meer vraag is dan aanbod weet je dat je in een goede markt zit!

Hoe meer concurrentie, hoe creatiever je te werk zal moeten gaan om klanten te werven. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt. Maak ook pas de stap naar freelancer als je overtuigd bent van je kwaliteiten en meerwaarde kunt bieden aan potentiële klanten.

Het werven van klanten kan op veel manieren, denk maar eens aan het volgende:

  • Via platformen waar opdrachtgevers opdrachten plaatsen voor freelancers
  • Maak een goede website (zie stap 4)
  • Post berichten op LinkedIn, Facebook, Instagram etc.
  • Vraag eens rond bij je familie, vrienden en kennissen of zij nog potentiële klanten kennen
  • Adverteer je dienst op Google of social media
  • Koude acquisitie

Stap 4: Maak een website

Een website is je visitekaartje. Maak deze zelf of laat deze maken. Zelfs als je website nog niet vindbaar is in Google, kun je deze al wel gebruiken om naar potentiële klanten door te sturen. In dit artikel gaan we veel dieper in op het creëren van een goed verkopende website.

Stap 5: Krijg je boekhouding op orde

Er zijn een hoop gratis en betaalbare tools beschikbaar om je boekhouding te doen. Start hier vooral gelijk mee zodat je goed zicht hebt op je inkomsten en uitgaven. Dit zal ook helpen bij het doen van belastingaangifte.

Stap 6: Pak je koffer!

Heb je een aantal klanten weten te scoren en heb je een vaste stroom aan inkomsten, dan is het tijd je koffer te pakken en te beginnen aan je reis als digital nomad!

Digital nomad worden in loondienst

Het mooie van in loondienst blijven is dat je stap 1 t/m 5 hierboven over kunt slaan. Eigenlijk verandert er niets aan je werk, alleen de plek waarvandaan je dit doet.

Stap 1: Ga het gesprek aan met je werkgever

Steeds meer werkgevers kijken positief aan tegen remote werken. Dit is de afgelopen jaren natuurlijk in een stroomversnelling geraakt, wat naar ons idee een hele goede ontwikkeling is!

Werken vanuit huis is in veel werkgebieden heel normaal geworden. Natuurlijk zijn er verschillen tussen thuiswerken en werken vanuit een ander land. Zo kun je bij thuiswerken nog naar kantoor komen als dit nodig is en heb je dezelfde werktijden. Maar los hiervan zijn er eigenlijk weinig verschillen.

Je zult verbaasd zijn over de bereidheid van werkgevers om mee te gaan in je verzoek. Veel beroepen verlangen namelijk nooit aanwezigheid op kantoor en werktijden kun je omheen plannen. Als je werkgever inziet dat dit jou gelukkig maakt, zal hij ook de voordelen zien. Namelijk dat gelukkigere mensen harder werken en meer commitment hebben. Soms heb je een goed pleidooi nodig dus bereid dit goed voor. En bedenk vooral, niet geschoten is altijd mis!

Stap 2: Pak je koffer!

Kies een bestemming en vertrek!

Blijf up to date.

Ontvang exclusieve content zoals events, aanbiedingen & notificaties van nieuwe posts.